Wat is zwangerschapsyoga?
Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een mooie en bijzondere tijd. Een zwangerschap is een periode van grote veranderingen op lichamelijk, emotioneel en spiritueel vlak, die elke vrouw weer op haar eigen manier ervaart. Zwangerschapsyoga staat in het teken van de zwangerschap en het contact maken met je kindje en vormt een goede voorbereiding op de bevalling. Bij de zwangerschapsyoga staat de beleving en het contact maken met je kindje centraal. Je wordt bewust om de zwangerschap in het huidige moment te ervaren en ervan te genieten. De zwangerschapsyoga onderscheidt zich van andere cursussen, doordat deze niet allen gericht is op de bevalling, maar ook op het bewustwordingsproces tijdens de zwangerschap en het in gesprek gaan met je kindje op komst.
De yogalessen bestaan uit yogahoudingen, adem-, concentratie- en ontspanningsoefeningen. Je oefent krachtige houdingen, die een kracht in je ontwikkelen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling. De yogahoudingen maken niet alleen de spieren sterk en soepel om zo de zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maar de houdingen zorgen er ook voor om een vertrouwen in je lichaam te ontwikkelen en brengen je in contact met je innerlijke kracht. De adem staat centraal in de zwangerschapsyoga en is de dragende kracht van de oefeningen. Belangrijk is om te leren luisteren naar jouw lichaam, zodat je in staat bent om tijdens de zwangerschap en bevalling te voelen wat je lichaam op dat moment van je vraagt en je daaraan ook over te geven. Yoga gaat uit van de verbinding van lichaam, adem en geest. Deze drie-eenheid vindt je ook terug tijdens de zwangerschapsyogalessen.
Wanneer begin je?
Je kunt al vanaf week 14 beginnen met zwangerschapsyoga en je kan doorgaan tot het einde van de zwangerschap. Als je zo vroeg in de zwangerschap begint met yoga, dan heb je de tijd om de adem- , concentratie- en ontspanningsoefeningen te leren en het je eigen te maken, zodat je tijdens de bevalling precies weet en voelt wat er op dat moment van je lichaam wordt gevraagd. De zwangerschapsyoga is een doorlopende cursus.
Partnerlessen, samen een team!
De partnerlessen hebben een nieuwe invulling gekregen bij The Essence of Life, Centrum voor BewustZijn. De partnerlessen worden verzorgd door Marjolein Meershoek (eigenaresse van The Essence of Life) en Layla Cremer van Praktijk Layla Cremer in Hoofddorp.
De partners worden bij de lessen betrokken door elke laatste les van de maand mee te doen met de zwangerschapsyogales. De partner heeft een belangrijke taak en ondersteunende rol tijdens de zwangerschap en bevalling. In deze lessen leer je heel duidelijk en praktisch door middel van acupressuur, massages, adem- en ontspanningsoefeningen, wat je kunt doen om je vrouw te ondersteunen en begeleiden. Je krijgt praktische tools en technieken aangereikt, waar je als partner direct mee aan de slag kan.
ACUPRESSUUR
Bevalling acupressuur tijdens de Partnerlessen!
Stimuleren van een natuurlijke geboorte waar de partner bij betrokken is
Met het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling kun je je beter ontspannen. Het helpt de weeën goed op gang te krijgen, de ontsluiting te stimuleren en de pijn te verlichten.
Voordelen:
-de techniek is eenvoudig aan te leren
-meer ontspanning
-minder pijn
-als partner een duidelijke eigen rol
-teamspirit
-acupressuur werkt direct en kent geen bijwerkingen
Hoe werkt acupressuur?
Acupressuur is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het lichaam bestaat uit een groot meridianensysteem. Je kan het vergelijken met een groot wegennetwerk. Het bevat 12 snelwegen, dit zijn de hoofdmeridianen die elk corresponderen met een orgaan. Meridianen zijn kanalen waarlangs Qi en bloed worden getransporteerd. Elke meridiaan heeft verschillende meridiaan punten. Elk punt op elke meridiaan heeft zijn eigen unieke werking en indicatie. Een aantal van deze kun je tijdens de bevalling d.m.v. drukpuntmassage beïnvloeden . Zo werken sommige punten in op de baarmoedermond en helpen deze te verweken en te verwijden; andere punten verzachten de bevallingspijn.
Hoe pas je drukpuntmassage toe?
Bij acupressuur drukt je partner op speciale punten van je lichaam. De druk kan toegepast worden met knokkels, duim en elleboog. Deze druk helpt bij het opvangen van de weeën, of ondersteunt de persweeën. De druk wordt tijdens de hele lengte van een wee vastgehouden; de drukpuntmassage heeft daarbij direct resultaat!
Wat is het effect van acupressuur tijdens de bevalling?
Met het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling is vooral in Nieuw Zeeland en Australië veel ervaring opgedaan. Vrouwen die tijdens hun bevalling acupressuur hebben gehad zijn meer tevreden over de bevalling; ze hebben minder pijn ervaren, voelen zich meer ontspannen, kunnen de bevalling beter aan en herstellen sneller. Daarnaast voelt de partner zich meer betrokken bij de bevalling, en beleven beide partners de bevalling meer als een gezamenlijke gebeurtenis.
Drukpuntmassage in specifieke situaties
Deze acupressuurtechnieken kunnen ook in specifieke situaties tijdens de bevalling ondersteunen:
• Om de bevalling op gang te brengen als de vliezen gebroken zijn;
• Als tijdens de bevalling blijkt dat de baby niet goed ligt;
• Bij misselijkheid tijdens de bevalling.
Ook na de bevalling kan acupressuur helpen, bijvoorbeeld bij naweeën en het ondersteunen van borstvoeding.
Elke partner kan zijn vrouw tijdens de bevalling goed bijstaan!
De drukpuntmassage werkt het best als jullie samenwerken. Als vrouw geef je aan of je partner op de juiste plek drukt en hoeveel druk je nodig hebt om je tijdens de bevalling optimaal ondersteund te voelen. Observeren en de acupressuur afstemmen op de wensen van jouw vrouw, zijn de belangrijkste taken voor jou als uitvoerder en partner. Na het volgen van de acupressuur les, nemen jullie naast alle ins en outs ook een hoog gehalte teamspirit mee naar huis!
Lestijden
Dinsdag 18.15u – 19.30u