Uitstelgedrag en perfectionisme


Herken je dat?

Je zegt het 100 keer, ‘morgen ga ik beginnen’, maar op de één of andere manier komt het er gewoon niet van en komt er van alles tussendoor of je hebt gewoon geen zin om te beginnen.

Zo wilde ik al lange tijd een blog schrijven, volgens mij had ik jaren geleden al op mijn website in de menubalk “blog” toegevoegd, maar nooit één blog geplaatst.

Excuses als “ik heb vandaag geen inspiratie”, “ja ik ga zo beginnen”, “wacht, ik ga eerst nog even boodschappen halen en dan begin ik”, “jee, is het al zo laat, ik ga eerst eten koken, dan ga ik vanavond wel verder”. Vervolgens kroop ik ’s avonds achter mijn laptop, klikte ik op YouTube om luidkeels mee te blèren met de eerste de beste die ik tegenkwam.

Van uitstel komt afstel. Wat was dat toch in mij, dat ik dingen voor me uitschoof?

Dat noemen ze “vluchtgedrag”. Weglopen van iets, het niet aangaan en niet of nauwelijks handelen.

Vluchtgedrag

Het werd me duidelijk tijdens de Body Mind Release opleiding tot therapeut, waar ik last van had. Ik had last van mijn vlucht- en/of vechtgedrag op het derde niveau (buikgebied), dat te maken heeft met zeker handelen, jezelf neerzetten in het leven, hoe je handelt met betrekking tot uitdagingen, doelen, initiatieven en keuzes in het leven.

Zeker handelen dat deed ik zeker niet. Ik was helemaal niet zeker in handelen, juist erg onzeker, waardoor ik uitstelgedrag vertoonde.

Wanneer ik uiteindelijk dan toch de stap maakte om te beginnen, dan deed ik dat uitermate voorzichtig en weloverwogen. Er zijn mensen die vol gas gaan en misschien achteraf denken, dat had ik beter anders kunnen doen en daar dan buikpijn van krijgen. Ik kreeg de buikpijn altijd vooraf en zag overal tegenop. Mijn gedachten maakten overuren en was ervan overtuigd dat er van alles mis kon gaan.

Hier maakte ik vroeger ook weleens gebruik van, want mijn buikpijn was dan vooraf zo intens, ik had me zo druk gemaakt in mijn gedachten, dat ik ook echt niet kon handelen of in actie komen en zo ontliep ik vaak mijn verantwoordelijkheid. Ik stelde graag uit voordat ik ergens aan begon en als ik dan eenmaal was begonnen en toch een blog geschreven had, dan las ik het 100 keer door om het uiteindelijk alsnog in de prullenbak te gooien, omdat ik het niet goed genoeg vond. Zo liggen er heel wat blogs van mij in de “prullenbak”.

Perfectionisme

Naast dit uitstelgedrag had ik last van mijn perfectionisme. Dat hield in dat ik uiteindelijk wel begon, maar nooit tevreden was met wat ik had gedaan. Ik controleerde het 100 keer en uiteindelijk deed ik er niets mee omdat niets goed genoeg was. Ik saboteerde mezelf. Je zou het ook faalangst kunnen noemen of de angst om controle te verliezen.

Fysiek heb ik mijn hele leven vaak last van buikpijn/krampen gehad. Ik wist natuurlijk wel waar ik buikpijn van kreeg, maar ik wist niet wat ik eraan moest doen of waardoor het kwam tot ik leerde over beperkende gevoelens en overtuigingen, angsten en programmeringen oftewel DE BALLAST die nog in mijn buik zat.

Ik leerde de Body Mind Release methodiek die mij hielp om de ballast los te laten en de positieve gevoelens, als zelfvertrouwen, eigenwaarde, doel, handelen, doorzettingsvermogen, vuur, passie, enz. die ik verloren had, terug te halen.

Gaan met die banaan!

Mijn buik werd zachter, meer ontspannen en ik merkte dat ik minder moeite had om te handelen of ergens heen te gaan. Vroeger maakte ik mijn keuzes vanuit beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten (ballast), nu ik mijn ballast heb losgelaten maak ik ook daadwerkelijk andere keuzes.

Hoe ik handelde (of juist niet handelde) had te maken met de specifieke vecht- en/of vluchtgevoelens die ik bij mij droeg op het niveau van het buikgebied.

De ballast in mijn buik heb ik inmiddels flink opgeruimd en losgelaten met als resultaat, ik ben in beweging gekomen. Het is nu dan ook de hoogste tijd om mijn blogs verder te schrijven en ik ben er klaar voor. Mijn uitstelgedrag, perfectionisme en faalangst heb ik losgelaten en het voelt goed! Gaan met die banaan Mar, let’s go! Breng de mensen op de hoogte van deze prachtige Body Mind Release techniek. Neem ze mee in jouw ervaringen en deel jouw verhaal, zodat iedereen, die last heeft van zijn of haar uitstelgedrag en perfectionisme (ballast) kan gaan loslaten en de verloren positieve gevoelens kan terughalen.

Geen uitstel maar actie!

Ik kijk ernaar nu al naar uit om mijn volgende blog te schrijven en ik laat me vooral in de flow inspireren welk onderwerp er dan in mij wordt aangeraakt!

Herken jij jezelf ook in het uitstelgedrag en perfectionisme? De buikpijn die je voelt als je dingen moet doen? Blijf er niet langer mee rondlopen, er is een uitweg, ik zou bijna zeggen er is een snelweg, die jou weer terugbrengt in de flow van het leven.

Neem contact op met mij via info@theessenceoflife.nl wanneer je ook een op en top uitsteller bent, je verschuilt achter jouw perfectionisme of jezelf saboteert en LET’S GO WITH THE FLOW. Volg het prachtige Body Mind Release traject en als vanzelf kom jij weer in beweging, in de flow van het leven, heb je weer een doel in je leven en neem je de verantwoordelijkheid voor jezelf weer terug, vol zelfvertrouwen, vastberadenheid, doorzettingsvermogen, levenskracht en nog zoveel meer.

Geen uitstelgedrag meer, maar ACTIE!!